Mitä?! Ostaako bookm-ark.fi käytettyjä arkkitehtuurikirjoja? 31.01.2019 – Posted in: Inspiration

Eräs arkkitehtuurikirjakauppamme perustamiseen liittyvistä ajatuksista on ollut lisätä hyvän arkkitehtuurikirjallisuuden kierrätystä. Bookm-ark.fi on arkkitehtuuridivari ja meille saa tarjota myyntiin käytettyjä arkkitehtuurikirjoja. Mutta miten divaripuoli meillä oikein toimii? Kirjoitin elokuussa 2017 blogikirjoituksen tästä aihepiiristä, mutta otetaanpa nämä usein kysytyt kysymykset uusiksi ja tällä kertaa selvällä suomen kielellä.

1: Mistä kirjanne ovat peräisin? Taidat, Anni, myydä omia kirjojasi omasta hyllystäsi?

Arkkitehtuurikirjakauppamme kirjat ovat peräisin arkkitehdeilta, arkkitehtitoimistoilta ja kustantajilta. Omia kirjojani en myy, koska tarvitsen pientä käsikirjastoani päivätöissäni arkkitehtuurin teorian yliopistonlehtorina. Vain muutama yksittäinen nide pienen, jo hiljentyneen toimistoni kuvakirjoista on siirtynyt kirjakaupan puolelle myyntiin.

2: Minkälaisia arkkitehtuurikirjoja te oikein myytte? Olisikohan teillä tätä arkkitehti X:stä kertovaa tuliterää kohu-uutuutta?

Laskin elokuussa 2017 silloisen varastoluettelomme tilanteen: 19,9 % kirjoista oli uusia eli suoraan kustantamoilta jälleenmyyntiä varten hankittuja, ja 81,1 % kirjoista oli ollut aiemmalla omistajalla. Tällä hetkellä (tammikuussa 2019) suhdeluku näyttää olevan 8:92 eli noin 8 % myynnissä olevista nimikkeistä on ns. uusia arkkitehtuurijulkaisuja ja 92 % on sieltä täältä meille päätyneitä käytettyjä kirjoja.

Uunituoreista kirjoista otan myyntiin pääsääntöisesti suomalaista tai pohjoismaista arkkitehtuuria käsitteleviä nimikkeitä ja suomalaisten arkkitehtien tai arkkitehtuuritoimistojen omia julkaisuja. Osan kirjoista ostan varastoon, osa kirjoista tulee myyntiin ns. komissiosopimuksella. Kansainvälisten julkaisujen suhteen joudun valitettavasti olemaan – ainakin toistaiseksi – erittäin valikoiva. Kauppamme yrittää tarjota sitä, mitä muut eivät tarjoa. Kohu-uutuudet saa nopeimmin ja halvimmalla hankittua kansainvälisistä verkkokirjakaupoista.

3: Toimistomme muuttaa / lopettaa. / Joudun putkiremontin alta evakkoon ja meillä on liikaa kirjoja. / Puolisoni ei kestä enää minun kirjakokoelmaani. Olisittekohan mahdollisesti kiinnostuneita auttamaan?

Ilman muuta kyllä! Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä ja antaa vähän osviittaa, minkälaisista kirjoista on kyse. Kirjoista voi lähettää myös valokuvia. Sitten sovitaan treffit joko niin, että minä tulen kirjojen luo tai kirjat tulevat tänne työhuoneellemme Hietsun Paviljonkiin. 

Peruslähtökohta on, että ostamme arkkitehtuurikirjallisuutta, mutta emme osta ns. yleistä tieto- ja harrastekirjallisuutta, vaikka se liittyisikin rakentamiseen, taidehistoriaan tai sisustamiseen. Emme myöskään ota vastaan opetusmonisteita, raportteja tai suunnitteluohjeisiin liittyviä julkaisuja. Arkkitehtimonografiat ja arkkitehtitoimistojen historiasta kertovat julkaisut ovat tervetulleita, rakennusteollisuuden yritysjulkaisut ja alan järjestöjen historiakirjat ovat rajatapauksia. Arkkitehtuuri on ajatonta, mutta oppikirjoilla, harrastekirjoilla, yritysjulkaisuilla ja muilla tämäntyyppisillä julkaisuilla on yllättävän lyhyt elinkaari.

Teemme myös toimistotyhjennyksiä – kokonaan tai osittain, ihan sen mukaan miten sovitaan. Kokonaistyhjennysten ja muiden suurten erien kohdalla emme tietenkään suorita ns. kirsikanpoimintaa, vaan otamme kiitollisuudella hoitaaksemme koko kuorman.

4: Paljonkos te sitten maksaisitte kirjoistani?

Hmm, riippuu siitä, minkälaisista kirjoista ja minkäsuuruisesta erästä on kyse. Jos kyse on pienestä, sanotaan vaikka 1–10 niteen kokoelmasta, sisäänostohinta on tavanomaisimmissa kirjoissa keskimäärin 1–10 € per kirja. Arvokkaat ja harvoin tarjolla olevat monografiat yms. ovat asia erikseen.

Jos kyse on suuremmasta erästä, määrittelen kokonaishinnan niteiden lukumäärän ja kokoelman laadun perusteella. Maksamme joka tapauksessa kirjoista rahalla, emmekä lahjakorteilla tai muilla oravannahoilla, mikä tuntuu olevan monessa antikvariaatissa tänä päivänä varsin yleinen käytäntö.

Suurten toimistotyhjennysten kohdalla päädytään usein myös siihen, että siivoamme sovitun kuorman pois, mutta rahaa ei liiku lainkaan. Toimisto säästää lajitteluun ja kuljetuksiin kuluvassa työajassa ja kuluissa. Me hoidamme poiskuljetuksen, lajittelun ja poistoon tai muualle eteenpäin menevien erien kierrätyksen. Tislaamme kokonaisuudesta meitä kiinnostavat kirjat ja saamme toivottavasti palkkamme sitten aikanamme niiden myynnistä.

kirjoja matkalla kauppaan
Auto on lastattu arkkitehtuurikirjoilla.

5: Jos teemme kaupat, niin miten minä saan rahani? 

Haluan nähdä tarjotut kirjat ja selailla niitä, ennen kuin teen niistä tarjouksen. Mitään kiirettä ei ole: voit rauhassa harkita, mistä kirjoista olisit valmis luopumaan nyt, mistä ehkä hieman myöhemmin, ja mikä olisi kirjoistasi sinun mielestäsi kohtuullinen korvaus. Voidaan tavata toisenkin kerran ja tehdä varsinaiset kaupat vasta sitten.

Maksu kirjoista tapahtuu kirjojen luovutushetkellä tilisiirtona suoraan yrityksemme Holvi-tililtä sinun pankkitilillesi. Teen myös käteiskuitin, johon pyydän sinun allekirjoituksesi. Tilisiirrosta lähetän myös sähköpostilla maksukuitin saman tien. Maksutapahtumaan menee parisen minuuttia, ei sen enempää. Sitten pakkaan kirjat ja lähden matkoihini.

6: Mistä tiedän, ettet juksaa minua hinnoittelussa? Netissä tästä kirjasta pyydetään XYZ €!

Noh, siinäpä se, kysymys on loppujen lopuksi luottamuksesta. Yritystoimintamme tavoite on edistää omalla tavallamme arkkitehtuurin asiaa ja lisätä lukeneisuutta ja arkkitehtuuritietämystä. Näistä naivin ylevistä päämääristä huolimatta meidän pitää kuitenkin edes pyrkiä pitämään liiketoimintamme terveellä pohjalla. Arkkitehtuuridivarin pitäminen on tällä hetkellä minulle ja yhtiökumppaneilleni hauska, mutta kallis harrastus. Vaikka toimintakulumme ovat varsin pienet, niitä kuitenkin kertyy. Muun muassa työhuoneen vuokra, verkkokaupan ylläpito, apulaisen ja kirjanpitäjän palkkiot, pankkipalvelut, vakuutukset, YEL-maksut ja postitukseen liittyvät pakkausmateriaalit ovat kuluja, jotka meidän pitää pystyä kattamaan myyntikatteella.

Kun arvioin käytettyjen kirjojen sisäänostohintaa, punnitsen mielessäni muun muassa näitä tekijöitä: kuinka paljon kyseistä kirjaa on Suomessa tai kansainvälisillä markkinoilla liikkeellä, kuinka paljon kyseiselle kirjalle on tällä hetkellä kysyntää, missä kunnossa kyseinen kirja on, kuinka suuri kirjan potentiaalinen ostajakunta on, kuinka kauan kirja todennäköisesti joutuu odottamaan pääsyä uudelle omistajalleen, ja kuinka paljon kirjan pakkaaminen ja postitus vaikkapa toiselle puolelle maapalloa saattaa pahimmillaan maksaa.

Pidän mielessäni myös kysynnän ja tarjonnan lait sekä sen, että pyyntihinta on eri asia kuin kauppahinta. Upeille arkkitehtuurikirjoille on helppo lätkäistä kova hintapyyntö, mutta jos kukaan ei halua maksaa kirjasta niin paljoa, se jää nököttämään hyllyyn.

7: Missä teidän kauppanne oikein sijaitsee? Voinko tulla selailemaan ja ostoksille?

Totta kai saat tulla, joskaan meillä ei toistaiseksi ole oikeaa kivijalkakauppaa. Pieni työhuoneemme sijaitsee Hietsun Paviljongissa aivan Hietaniemen hautausmaan ja uimarannan vieressä Helsingissä. Koska minulla ja kumppaneillani on päivätyöt, pidämme työhuonetta avoinna kerran viikossa tiistaisin, joulun alla myös viikonloppuisin. Osallistumme tosi mielellämme myös erilaisiin myyntitapahtumiin ja popup-meiningillä myös muihin tilaisuuksiin.

Toistaiseksi yritämme pitää kulut kurissa ja kaiken mahdollisimman virtaviivaisena ja yksinkertaisena. Suurin unelmamme on avata joku päivä arkkitehtoninen kirjabaari, jossa myytäisiin arkkitehtuurikirjoja ja siemailtaisiin siinä selailun lomassa ja hyvän jazzin soidessa lasillinen tai pari hyvää viiniä tai olutta. Tämä saattaa jäädä vain idea-asteelle, mutta aina on kiva haaveilla.

Kiitos kun jaksoit lukea tänne asti. Toivottavasti tästä postauksesta oli jotain iloa ja hyötyä. Toivotan hyviä lukuhetkiä ja hyviä arkkitehtuurikokemuksia – äläkä epäröi ottaa yhteyttä, jos joku asia jäi askarruttamaan.