Parhaat lahjavinkit arkkitehtoniseen makuun 14.05.2019 – Posted in: News

Toukokuu on ylioppilasjuhlien, valmistujaisten, häiden ja sukujuhlien aikaa. Tässä postauksessamme on joitakin mukavia ja arkkitehtonisia viime hetken lahjavinkkejä ja tuliaisideoita. Toivottavasti löydät innostusta lahjan hankintaan ja ota rivakasti yhteyttä, jos jokin erityinen aihe tai tuote kiinnostaa, etkä löydä sitä verkkokaupastamme.

Arkkitehtuuria, viiniä ja musiikkia

Arkkitehtuurista julkaistaan kirjallisuutta niin ammattilaisille kuin rakennustaiteen maallikko-ihailijoillekin. Hyvissä, yleistajuisissa arkkitehtuurikirjoissa on paljon kuvia, tietosisältö on tarkistettua ja aihepiiri liittyy johonkin sellaiseen, minkä voi itsekin käydä katsomassa tai kokemassa – tai mikä jotenkin muuten liittyy johonkin lukijaa kiinnostavaan teemaan.

Hyvä lähtökohta onnistuneeseen lahjaan on yhdistää harrastus ja arkkitehtuuri toisiinsa. Vastikään kauppaamme tullut Architektur & Wein -kirja kertoo saksalaisten viinitilojen arkkitehtuurista. Saksankielinen kirja esittelee 42 tunnettua saksalaista, sveitsiläistä, itävaltalaista ja etelä-tirolilaista viinitilaa ja niiden vanhoja ja uusia tuotanto- ja esittelytiloja. Musiikin harrastaja voisi ilahtua Bänditiloja – Band Spaces -valokuvakirjasta. Valokuvaaja Jussi Tiaisen ja arkkitehti Timo Tyynismaan kokoama kirja esittelee 75 treenikämppää eri puolelta Suomea. Taiteen ja arkkitehtuurin rajapinnasta kiinnostuneelle pohdiskelijalle sopivaa luettavaa voisi olla vaikkapa Hüsein Yanarin hienovaraisen syvällinen Muotokuvia-esseekokoelma.

Andreas Gottlieb Hempel, Architektur & Wein, Callwey 2010
Andreas Gottlieb Hempel: Architektur & Wein. Callwey 2010
Bänditiloja – Band Spaces by Jussi Tiainen and Timo Tyynismaa
Jussi Tiainen ja Timo Tyynismaa: Bänditiloja – Band Spaces. Parvs Publishing 2014

Talonpoikaismiljööstä Alvar Aallon yksityistaloihin

Kesämökistä haaveileva, uuteen asuntoon muuttava tai peräti uuden oman talon onnellinen omistaja kaipaa usein vinkkejä ja inspiraatiota oman paikan hengen luomiseen tai asiantuntevia neuvoja korjausrakentamiseen. Suomalainen talonpoikaistalo on upea valokuvakirja vanhoista maalaistaloistamme ja Panu Kailan Talotohtori on vertaansa vailla oleva opas jokaiselle vanhan talon kunnostajalle. Jussi Vepsäläisen Pientalojen parhaat esittelee suomalaista puuarkkitehtuuria 1980–90-luvuilta, ja Harri Hautajärven Huviloita ja saunoja 2000-luvun kesähuviloiden parhaimmistoa.

Arkkitehtuurimme aatelistoa edustaa Jari ja Sirkkaliisa Jetsosen kaunis ja asiantunteva tietokirja Alvar Aalto Homes, joka perehdyttää Alvar Aallon suunnittelemiin yksityistaloihin eri puolilla maailmaa. Jari Jetsosen valokuvia on myös nautinnollisen kesäisessä Alvar Aalto Summer Homes -kirjassa.

Fiksuja lahjoja ihmiselle, jolla on jo kaikkea

Kirja voi olla hankala lahja ihmiselle, jolla on hyvin tarkka maku tai joka ei vain yksinkertaisesti ole kiinnostunut kirjoista. Kyniä ja muistikirjoja sen sijaan tarvitaan aina. Saksalaisen Kawecon valmistavat jämäkät lyijytäytekynät sopivat erinomaisesti lahjaksi kelle tahansa. Kyniä on eri kokoisina ja eri lyijypaksuuksille ja ne pakataan kestäviin metallirasioihin. Myös japanilaisen Midorin kauniit ja korkealaatuisesta paperista koostetut muistikirjat ilahduttavat ihan varmasti jokaista kynänkäyttäjää. Muistikirjoihin saa myös erilaisia suojakansia. Tässä ja tässä blogipostauksessa on näistä hienoista kirjoitusvälineistämme hieman lisää kuvausta.

Jos jollakulla on lahjottavana henkilö, joka asuu kaukana maailmalla tai jolla on jo toden teolla kaikkea mitä ajatella saattaa, aina voi ilahduttaa käsinkirjaillulla kirjanmerkillä. Japanilainen Hikari Tanaka on kirjonut meille sarjan ihastuttavia kasviaiheisia kangasmerkkejä, jonka voi sujauttaa vaikka onnittelukortin väliin.

Kaikista yksilöllisin lahja valmistuu itse tekemällä. Meillä on huikea määrä vanhoja taidehistoriallisia painokuvia, joista löytyy sadoittain kuva-aiheita kehystettäväksi ja uusien taideteosten materiaaliksi. Antikvaarisesta kokoelmastamme löytyy lisäksi hyllymetreittäin vanhaa arkkitehtuuria käsitteleviä kirjoja ja kuvia. Ottakaa yhteyttä niin ideoidaan yhdessä.

Matkalle aikoihin ja paikkoihin

Monelle on näin toukokuussa ajankohtaista viimeistellä kesän matkasuunnitelmat ja etsiä kiehtovimmat vierailukohteet. Varsinaisen arkkitehtuurimatkailun saloihin perehdyttää Arkkitehtuurimuseon laaja näyttelyjulkaisu Matkalla – En route sekä matkapiirtämisen jalosta taidosta todistava Olli Lehtovuoren 7 matkaa Eurooppaan.

Meillä on myös hyllyssä mielenkiintoisia kuvakirjoja Tampereen tuomiokirkosta Suomenlinnaan ja arkkitehtuurioppaita Helsingistä Hollantiin. Ja jos joku suunnittelee aikamatkaa vaikkapa Itävalta-Unkariin, niin Baedekerin kulttioppaat neuvovat parhaat hotellit, omnibussiyhteydet ja hattukaupat.

Baedekers Austria-Hungary (1905)

Baedeker’s-kokoelmassamme on tällä hetkellä seuraavat opaskirjat: Paris et ses environs (1914), Nord-Ouest de la France (1908), Great Britain (1901), London and its Environs (1905), Stockholm och dess omgivningar (4. p. 1923), Schweden u. Norwegen (1901), Schweitz (1899), Belgique et Hollande (1910), Austria-Hungary (1905), Köln (1960), Berlin und umgebungen (1898), Stuttgart (1964), Hamburg und die Niederelbe (1962), Rheingau Rheinhessen (1962), Nordbayern Ostbayern (1962), Southern Germany (1910), Süddeutchland (1929), Nordost-Deutschland (1896), Schwarzwald (1956), Firenze e dintorni (1964), Toscana (non compresa Firenze) (1959), Unter-Italien und Sizilien (1936), sekä Oberitalien mit Ravenna, Florenz und Livorno (1911). Em. kirjojen lisäksi löytyy myös Meyers Reisebücher -sarjan Türkei, Rumänien, Serbien, Bulgarien -opaskirja (1898).