Kirjalahja koronaväsyneelle ja muitakin kirjavinkkejä 21.04.2021 – Posted in: News

Vai ei arkkitehtuuri kiinnosta ketään?! Blogimme postaus Kirjavinkkejä arkkitehtuurin harrastajalle on saanut yli 1700 lukukertaa, mikä on sydäntälämmittävän mukava määrä tällaisen niche-kirjakaupan pikkublogille. On jo korkea aika tehdä ajantasainen katsaus kauppamme tämänhetkiseen valikoimaan – semminkin kun kevät on juhlien aikaa ja aika moni, minä mukaanlukien, kaipaa virkistystä korona-ajan poikkeusoloihin.

Kävin läpi tämänhetkistä kirjaluetteloa, omia ja lähipiirin kirjasuosikkeja ja kokosin tähän postaukseen muutamia arkkitehtuuriaiheisia kirjavinkkejä. Olipa mielessäsi kirjalahja, mökkituliainen tai etsitpä lukemista omaksi iloksesi, tässä postauksessa on kirjallista inspiraatiota arkkitehtuurin ystäville laidasta laitaan. Osa kirjoista löytyy jo verkkokaupasta, osa on toistaiseksi vielä vain hyllyssä ja osa mainituista on saatavilla muistakin hyvistä kirjakaupoista ja antikvariaateista.

Arkkitehtuurikirjoja nojatuolimatkailuun

Korona-ajan hyviä puolia on kotimaanmatkailun uusi renessanssi. ‘Taikkulat’, ‘Fuget’ sun muut on niin nähty: fiksu matkailija suuntaa nyt Kolille, Lappiin, Punkaharjulle, saaristoon ja kotimaisiin kaupunkikohteisiin. Tämän postauksen feature-kuvassa on parin vuoden takainen valokuvani Hossan kansallispuiston värikalliosta: esihistorialliset kalliomaalaukset olivat ehdottomasti näkemisen arvoisia – huippukohde kaikin puolin! Arkkitehtuurikirjoista on iloa jopa patikointoreissun valmisteluun: matkasta kuin matkasta saa kulttuurimatkan pienellä etukäteisvalmistelulla. Klassikko lienee Asko Salokorven näppärä Arkkitehtuurinähtävyyksiä 30 matkailureitin varrella (1979), joka löytyy meiltä hyllystä; Suomen monumenttien metsästykseen hyvä apu on Monuments and Sites Finland – ICOMOS 12th General Assembly 1999. Uusista Suomen arkkitehtuurin yleisteoksista rohkenen suositella myös vuodenvaihteessa ilmestynyttä Toista sataa: Suomen itsenäisyyden ajan arkkitehtuuria -kirjaa. Kyseessä ei ole varsinainen arkkitehtuuriopas, vaan pikemminkin keskustelunherättäjä – tai sellaiseksi me tekijät olemme sen kirjoittaneet.

Varsinaisten arkkitehtuurimatkojen kuningaslaji on luonnostella näkymäkuvia paikan päällä. Tästä lajityypistä löytyy monta hyvää kirjaesimerkkiä: Iris Andersonin Kirjailijan talossa – In the Author’s House: Schildt & Villa Kolkis -teoksen matkassa pääsee Kreikkaan, Italia La Bella -kirjan mukana Italiaan, ja Matkalla! -kirjan siivittämänä suomalaisten arkkitehtien jalanjäljille heidän opintomatkoilleen. Olli Lehtovuoren 7 matkaa Eurooppaan vangitsee katunäkymät, rakennukset ja mannermaisen elämänmenon muutamalla viivalla. Hyllystä ja verkkokaupasta löytyy myös useita eri maihin ja kaupunkeihin kohdistuvia arkkitehtuurioppaita Barcelonasta Prahaan ja Japanista Afrikkaan – kysy vain reippaasti, jos on joku erityinen kohde mielessä. Koko maailman arkkitehtuuria voi ihailla vaikkapa Encyclopedia of World Architecture (1977) -kirjasta, History of World Architecture -sarjan klassikoista tai An Outline of European Architecture ja An Outline of World Architecture -kirjoista. Aikamatkalle hyviä kumppaneita ovat I.K. Inha: valokuvaaja 1865–1930, C.G. Mannerheimin valokuvia Aasian-matkalta 1906–1908 – Photographs by C.G. Mannerheim from His Journey Across Asia 1906–1908 (1990) sekä Mikko Lahtisen toimittama kokoelma Matkoja Utopiaan (2002).

Kaupunkilomalle vaihteeksi Helsinkiin, Tampereelle, Turkuun tai Kokkolaan

Helsinki-kirjoja meillä on monta hyllymetriä, ja niiden parhaimmistoa on Helsingin kaupunginmuseon vuonna 2019 julkaisema, suursuosittu Helsingin Jugend -arkkitehtuuriopas – erinomainen kirjalahja kenelle tahansa! Suomessa on kansainvälisesti merkittävä määrä ainutlaatuista art nouveau -tyylin arkkitehtuuria, joita kelpaa käydä ihailemassa kauempaakin. Kirjassa on selkeä, asiantunteva teksti, hyvät kuvat ja valmiiksi kootut korttelikierrokset kahdeksaan helsinkiläiseen kaupunginosaan. Saatavilla on myös englanninkielinen kieliversio, joten kirja on mainio lahjaidea myös suomen kieltä taitamattomalle jugendarkkitehtuurin ystävälle. (Psst. meillä on hyllyssä myös Paula Kivisen uraauurtava Tampereen Jugend: arkkitehtuuri – taideteollisuus -kirja (Otava, 1982), samanniminen näyttelyluettelo (1973) ja Seppo Rihlaman klassikko Rakennustaidetta Tampereella (1968), jos kiinnostaa…) Uusista Helsinki-kirjoista suosittelen erinomaisin valokuvin kuvitettua uutuuskirjaa Puu-Käpylä 100 vuotta ja tunnelmallista valokuvateosta 1950-luvulla rakennettu Helsinki. Käpylässä on aina kiva käydä kävelyllä, ja 1950-luvun arkkitehtuuria löytyy runsaasti muualtakin kuin Helsingistä.

Tutuista matkakohteista nostan esiin myös aina ihanan Hvitträskin, josta meillä on useita teoksia: muun muassa Hvitträsk, koti taideteoksena, Vitträskin villat, Anelma Vuorion muistelmat Kaksikymmentä vuotta Hvitträskin tähden sekä lähelle sijoittuva Hvittorp: Arkkitehtuuria & kulttuurihistoriaa. Muista silmää ja mieltä ilahduttavista teemakirjoista mainittakoon arkkitehti Mikko Karvosen omakustanne Kokkola: Arkkitehtuuri 1620–1920. Kaunis kirja perehdyttää monipuolisesti ja eläytyen kokkolaiseen miljööseen ja elämänmenoon muustakin kuin pelkästä arkkitehtuuri-kuvakulmasta.

Image showing old travel guidebooks and souvenir photos
Vanhojen matkamuistojen ja arkkitehtuurioppaiden lumoa.

Turun suunnalla liikkuvan ‘pakolliset’ arkkitehtuurikohteet kytkeytyvät Erik Bryggmaniin ja Pekka Pitkäseen. Meillä on myynnissä vain englanninkielinen Pitkänen-monografia, mutta muun muasta Arkkitehtuurimuseosta voi ostaa suomenkielistä versiota. Suurmiehistä on tietenkin mainittava Carl Ludvig Engel ja Eliel Saarinen, joista kummastakin on hyllyssämme runsaasti keskeisintä kirjallisuutta, sekä Alvar Aalto. Aalto-matkan ensi avuksi suosittelen lämpimästi Visit Alvar Aalto -verkkosivustoa. Tammisaaren suunnalla avautuu yleisölle muuten piakkoin Göran ja Christine Schildtin kotitalo Villa Skeppet, josta on juuri ilmestynyt uusi, kaunis kirjakin.

Kirjalla uusia näkökulmia

Entä jos kirjalahja on menossa rockmuusikolle, kirkon työntekijälle tai opettajalle? Voisiko heitäkin ilahduttaa heitä arkkitehtuurikirjalla? Autuas aina on herkkä valokuvateos suomalaisten koulujen tunnelmasta; Bänditiloja – Band Spaces on samannimisen näyttelyn yhteydessä julkaistu valokuvakirja. Kirkkoarkkitehtuurista löytyy niin vanhaa kuin uutta: Heikki Klemetin Suomalaisia kirkonrakentajia 1600–1700-luvulla (1927) ja Suomalaisia kirkonrakentajia 1800-luvulla (1936) sekä Lars Pettersonin monet puukirkkotutkielmat löytyvät hyllystä yksittäisiä kirkkojamme esittelevien kuvateosten ohella. Modernimpaa näkökulmaa esittelevät muun muassa Suomalaista kirkkoarkkitehtuuria 1917–1970 (2008) sekä Maila Mehtälän tärkeä Temppeliaukio -monografia.

Monografioista puheenollen, erinomaista uutta luettavaa ja tutkittavaa tarjoavat Pekka Korvenmaan Lars Sonck -tietokirja sekä Teppo Jokisen Gunnar Nyström -teos. Valikoimastamme löytyy on myös useita rakennuskohtaisia teemakirjoja Säätytalosta tukkikämppiin. Arvolahjaa etsivälle suosittelisin kansainvälisiä arkkitehteja esittelevistä monografioista upeimpia: viisiosainen Peter Zumthor 1985–2013, Ivan Leonidov: The Complete Works sekä näyttävä Eileen Gray, Designer and Architect -julkaisu ovat aivan huippuja omassa lajissaan.

Parhaat arkkitehtuurikirjat herättävät pohtimaan jotain tuttua uusin silmin. Etäopiskelujen ja etätyön uuvuttamat voisivat virkistyä vaikkapa Brave New Houses, Small Offices tai Small Houses: Contemporary Residential Architecture -kirjojen kuvia katsomalla tai The Ideal Communist City -kirjan aatemaailmaa pohtimalla. Rentoa pohjoismaista otetta arvostavalle hyvä kirjalahja voisi olla uudehko Scandinavian Architecture -katsaus, jossa on erinomaiset kuvat ja hyvät toimistot esittelemässä uusinta tuotantoaan.

Uutta ajateltavaa ihmiselle, jolla on jo kaikkea

Entäpä se koronaväsynyt arkkitehtuurin ystävä sitten? Oma virkistykseni kuluneena talvena löytyi Architects after Architecture: Alternative Pathways for Practice -kirjasta, Wivi Lönnistä kertovasta Valosta rakentuvat huoneet -romaanista sekä uudesta Kenen kaupunki -pamfletista, joka oli paljon monipuolisempi ja syvällisempi kirjoituskokoelma kuin mitä mediakohu antoi ymmärtää. Kannattaa lukea, vaikkei pääkaupungin kaavoituskuviot kiinnostaisikaan: kuntavaalit ovat ovella eikä hyvää arkkitehtuuria synny ilman hyvän arkkitehtuurin edellytyksiä. Oikein huonolla hetkellä olen tarttunut kauppamme taidekirjoihin: Pentti Lumikangas on aina ollut yksi suosikeistani ja Maire Gullichsenin elämäntarina mitä innoittavin!

Lopuksi sitten pari lahjavinkkiä, jotka eivät ikinä voi mennä pieleen. Midorin muistikirjasta ja Kawecon laatukynästä saa täsmäyhdistelmän kenelle tahansa, ja vanhoista painokuvista saa kehystettyinä persoonallisen taulun asuntoon kuin asuntoon. Meillä on kokoelmissa useita vanhoja kuvasarjoja, joissa esitellään muun muassa taideaarteita, ruotsalaisia kartanoita, saksalaista barokkia, englantilaisia kaupunkitaloja ja 1900-luvun vaihteen huonekaluja – lähetän pyydettäessä kuvia jos kiinnostaa. Ja aina varma kirjalahja on tietenkin lahjakortti, jonka voi lähettää sekä sähköisenä suoraan lahjan saajan sähköpostiosoitteeseen tai kortille painettuna kirjeitse.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua kevään juhlakauteen ja virkistystä pitkän talven uuvuttamille mielille. Parin vuoden takaisessa postauksessamme Parhaat lahjavinkit arkkitehtoniseen makuun on lisää ideoita, kannattaa lukaista sekin.